Karlstad

Kampanj ska minska skräp i avlopp

Karlstads kommun drar nu återigen igång kampanjen om vad vi får och inte får spela ned i toaletten. Miljöingenjör Kristina Hedfors berättar vad som är tillåtet att spola ned.

I slutet av januari och början av februari kommer Karlstadsborna att påminnas om vad som får spolas ned i avloppet. Kampanjen på reklamtavlor är en uppföljning av sommarens uppmaning ”Tänk på vad du spolar ner!” Kommunen vill informera om hur invånarna bidrar till att ge bästa förutsättningar för reningen av avloppsvatten.

Om slammet innehåller miljöfarliga ämnen fungerar det inte. När det gäller saker som t ex tops, bindor, tamponger och kondomer så stör det driften eftersom skräpet fastnar i ledningar, galler och pumpar.

Kemikalier, färgrester och mediciner stör själva reningsprocessen eftersom mikroorganismerna slås ut, och de behövs för reningen av avloppsvattnet. Kommunen uppmanar oss även torka av fettet i stekpannan med papper som du slänger i soppåsen. Fett som spolas ut i avloppet kan orsaka stopp i ledningsnätet och då får både du och vi bekymmer.

På Rådrummet vid Stora torget pågår utställningen ”Tänk på vad du spolar ner!”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista