1 av 3
2 av 3
3 av 3
Kristinehamn

En utställning om dialog och hus

Sju hus + Ett projekt, så heter utställningen som öppnar på Kristinehamns konstmuseum i helgen. Det är arkitekten Gert Wingårdh som ställer ut och bland annat visar hur det tänkta huset Bryggudden i Karlstad kommer att se ut.

Förutom att visa sju av de hus som ligger honom varmast om hjärtat, hus som i sitt slutliga uppförande kommit att ligga väldigt nära ursprungsidén, så visas även projektet Bryggudden i Karlstad upp. Ett gyllene hus som Gert Wingårdh tror kommer att stå klart år 2012.

– Det är lite som en smällkaramell i en gyllene förpackning med några busiga spröt högst upp, berättar Gert Wingårdh.

Kanske kommer spröten på husets diagonala tak att svaja lite och vina i Vänervinden, det är ännu inte helt avgjort.

– Arkitektur är till skillnad från andra konstformer någonting som hela tiden sker i en dialog både med beställare och allmänhet och myndigheter. Där får aldrig arkitekter som till hundra procent som de vill, men det är spännande. Det är som ett äktenskap, man får jämka och jag skulle inte vilja vara ogift.

Under åren har Wingårdh varit med och ritat omkring 1000 hus, av dem har omkring 100 blivit verklighet. 1977 startade han sin arkitektfirma så för ett par år sedan firade han 30-årsjubileum som arkitekt, ett jubileum som resulterade i den här utställningen.

På frågan varför han blivit så framgångsrik så svarar han att dialogen är avgörande. Och om det finns någon röd tråd i husen han ritar, så är det att inget är det andra likt. Varje byggnad är ny.

Första gången som utställningen visades var på Röhsska museet i Göteborg, sedan dess har den visats på Arkitekturmuseet i Stockholm. Efter Kristinehamn ska utställningen vidare till Landskrona och Helsingfors.

Antalet byggnader som ställs ut beror på hur många som får plats i utställningslokalerna.
I Kristinehamn är det sju, plus ett projekt.

Laila Carlsson
laila.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista