Flest vargdödade hundar sista två åren

De senaste två åren har närmare 60 hundar dödats av varg i Sverige. Det är det största antalet vargdödade hundar i modern tid och det hotar jaktkulturen i landet. Det menar Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent i Värmland och rovdjursansvarig i Svenska jägarförbundet.

– Vi har ett behov att förvalta våra viltstammar, framförallt älgstammen och då krävs det att vi använder hund. I stora delar av landet, och kanske framförallt här i Värmland, har vi områden där man inte vågar släppa sina hundar, säger Gunnar Glöersen.

De senaste fem åren har 100 jakt- och sällskapshundar dödats av varg, varav 59 de senaste två åren. Till det kommer närmare 50-talet svårt skadade vilket är en bidragande orsak till att konflikten mellan förespråkare för och emot vargen ökar, och så länge vargen ökar i antal så ökar också konflikterna tror Gunnar Glöersen.

Lennart Nordenstein
lennart.nordenstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista