Visa tunnan för grannarna

Nu är det inte längre tillåtet att gömma undan soptunnan långt inne på tomten. Från och med i söndags gäller nya regler för sophämtningen.

Tidigare har det varit tillåtet att ställa soptunnan tio meter in på tomten utan att det har kostat något extra, men nu ändras det till fem meter.

De nya reglerna införs för att underlätta för renhållningsarbetarna, som idag ofta dras med arbetsskador till följd av slarv från de boende.

– En del gömmer sina soptunnor i sopskåp, de vågar inte visa kärlen för folk och då kommer vi och lyfter ner dem och det är klart det känns skuldrar och axlar, säger Andreas Hagström som jobbar som renhållningsarbetare i Karlstad.

– Det är likadant med snöskottningen. Folk är väldigt duktiga på att skotta framför brevlådorna, men sopkärlen struntar de fullständigt i. Då får vi gå där och pulsa, säger Andreas Hagström.

Han menar också att folk slänger för blöta sopor, som vintertid fryser fast i tunnorna. Det skapar ytterligare arbetsbelastning och förseningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista