Sluttittat på norsk tv

Idag, tisdag, är det sluttittat på norsk tv i Värmland. Då släcker norsk riks-tv ner de analoga sändningarna i Hedmarks och Opplands fylken för att gå över till digitala sändningar över marknätet.

11:30 slutar de norska analoga sändarna i Hedmark och Opplands fylken att sända. Det innebär alltså att det inte går att titta på norsk tv i Värmland analogt.

Det går inte heller att se på de fria norska tvkanalerna med en dekoderbox inköpt i Sverige, eftersom det norska digitala sändningssystemet är det betydligt modernare MPEG4 systemet. I Sverige har vi MPEG2.

Däremot kan man köpa en norsk digitalbox och titta både på de fria svenska och norska tv-kanalerna i Sverige, men det är inget som Svein-Ove Söreide, kommunikationsdirektör på norsk Riks-tv rekomenderar.

– I våra villkor står det att de bara ska användas i Norge. Men med det sagt har vi heller ingen möjlighet att kontrollera om folk tittar i Sverige och kan alltså inte stoppa det, säger han.

Lennart Nordenstein
lennart.nordenstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista