Karlstad

Extrapengarna till skolan fryser inne

Karlstad kommun skulle satsa 24 miljoner på fler lärare, pedagoger och kuratorer i för- och grundskolan. Nu talar det mesta för att pengarna fryser inne och att lärartätheten i kommunen kommer att fortsätta vara lägre än riksgenomsnittet.

Barn- och ungdomsnämnden fattade på tisdagen beslut om att föreslå att den planerade satsningen på skola och förskola under året uteblir. Den så kallade ambitionshöjningen på 24 miljoner ser nu ut att frysa inne.

– Det finns ju naturligtvis barn som hade behövt de här extralärarna. De extra resurserna är ju inte till för lärarna, utan för att höja kvaliteten för våra barns vardag i skolan, säger Monica Johansson, lärare på Stodeneskolan.

Karlstad ligger under riksgenomsnittet när det gäller lärartäthet. Därför begärde, och fick, Barn- och ungdomsnämnden 24 miljoner till extra satsningar under året.

– Pengarna skulle ha använts till nya lärare i grundskolan, för att förbättra lärartätheten och fler pedagoger i förskolan och fler psykologer och kuratorer i grundskolan, säger Christina Widén, ekonomichef vid Barn och ungdomsförvaltningen.

De extra satsningarna som bland annat skull gå till barn med särskilda behov kommer alltså att utebli. Men det kan inte kommunen lastas för, anser Christina Widén.

– Det som händer nu är ju sånt som inte kommunen i sig kan påverka. När skatteprognoser och sånt går ner måste man ju ta till åtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista