1 av 2
Mike och hans mamma Therese. Foto: Evelina Crabb/SR Värmland
2 av 2
Grums

Äntligen får Mike leka med barnen

Under åtta månader försökte Therese Ohlsson få en förskoleplats i Grums kommun åt sin femårige son Mike, som har en mycket allvarlig hudsjukdom. Nu har han äntligen fått en plats, men tyvärr är det mycket som inte fungerar än.

Det har varit en lång kamp för Mikes mamma och morföräldrar mot kommunen. Åtta månader tog det innan pojken äntligen fick börja på dagis den 26 januari i år. 

Efter en kort inskolning på tre timmar så har Mike nu varit en vecka på förskolan. Mike har beviljats 15 timmar assistens i veckan, men det räcker inte för alla timmar som han ska vara på dagis, så förskolepersonalen måste hjälpa honom när han ska äta, eller om lekarna går för vilt till kanske hitta på något annat med honom.

Framför allt så är det matsituationerna som inte har fungerat enligt Therese Ohlsson. Flera gånger har Mike kommit hem utan att ha fått i sig tillräckligt med mat. Bland annat så ska personal ha nekat honom att äta chokladflingor för att de andra barnen inte fick äta det.

– Mike är undernärd, och det är viktigt att han inte går ner de tre kilo som han har gått upp sedan han opererades i halsen, säger Therese Ohlsson.

Men det här är en situation som områdeschefen Eva Duvner inte känner igen.

– Vi har kommit överens om vad hans ska äta, och vi har fått tips om vad han tycker. Den maten har vi skaffat hem och erbjuder Mike, som själv säger att den här maten vill han inte ha.

Nu kommer Duvner att föreslå att Mike får komma till förskolan för att leka, men att maten får anstå till vidare tills han känner sig tryggare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista