72 naturvårdande miljoner

Naturvårdsverket har gett närmare 72 miljoner kronor till länsstyrelsen för naturvård i Värmland under 2009.

Av det är 50 miljoner kronor länsstyrelsens ram för att bilda naturreservat under året, bland annat Stormyren i Torsby kommun och Segerstads skärgård i Karlstads kommun.

Medlen ska finansiera inköp av mark och ersättning till markägare för intrång.

Naturvårdsverket fördelar också pengar för biologisk mångfald, främst till insatser på land, i sjöar och vattendrag, men även om nya marina naturreservat.

Länsstyrelsen ska inventera och kartlägga vattendragens värden, ta fram gränsförslag, skötselplaner, uppföljningsprogram, processtöd och vattenjuridiskt stöd för Älgån, Svartån, Torgilsälven, Höljan, Sandaälven, Billan, Öjenäsbäcken, Övre Klarälven och Lillälven.

Dessutom ger Naturvårdsverket 750 000 kronor till länsstyrelsens arbete med restaurering av vattendrag, till exempel för att utreda hur vattenkraftverken kan anpassa sina utsläpp av vatten i Klarälven för att minimera skador på miljön.

Det gäller också Älgån, Älgsjön samt Baksjöbäcken/Slorudsälven, utloppen vid norra respektive södra Baksjön.

Strandskyddet är på väg att ändras och mer arbete flyttas över på kommunerna och länsstyrelsen från Naturvårdsverket.

Länsstyrelserna får nu bidrag för att vägleda kommunerna i att peka ut så kallade landsbygdsutvecklingsområden där det ska bli lättare att bygga nära vatten.

Bidraget går också till länsstyrelsernas översyn av det utvidgade strandskyddet.

– Vi ger stöd för att bilda nya naturreservat och annat områdesskydd, och satsar på att sköta det som redan skyddats. Vi vill underlätta för besökarna i naturen, både genom stöd till besökscentra och till stigar och leder, säger Anna Helena Lindahl, t.f. chef för Naturresursavdelningen på Naturvårdsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista