Carina Wesström
Karlstad

Elcykel istället för tjänstebil

Hemtjänsten i Edsvalla och Vålberg ska bli mer miljövänlig.
Flera bilar har tagits bort och istället ska de anställda använda elcyklar i tätorten.

Elcykeln är förvillande lik en helt vanlig cykel, den låter knappt någonting, men kan gå riktigt fort när man har trampat igång den. Och den ska ge en välkommen skjuts i den backiga terrängen i Edsvalla och Vålberg.

– Det är en jättebra grej, det går hur lätt som helst att cykla på den. Man behöver inte ta i ett dugg utan så fort man trampar driver det på, säger Carina Wesström som idag cyklar till sina kunder i hemtjänsten.

Men det är inte av bekvämlighet, utan främst av miljöskäl, som bilarna fått lämna plats till de eldrivna tvåhjulingarna.

– Vi kan hålla nere bilparken och ha ett större område att verka på eftersom cyklarna är smidiga och kan gå ganska fort om man vill, säger enhetschefen Lennart Kihlberg.

Men vissa dagar är det cykelförbud. Om det är mer än 18 grader kallt ute, eller om det är ett åskoväder på gång, då får personalen ställa cykeln. Och blir det snöstorm eller ishalka löser man det genom att hyra in bilar.

Kajsa Carlsson
kajsa.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista