Foto: Mats Andersson/Scanpix

Värmlandscentern ställer sig bakom kärnkraftsbeslut

Värmlandscenterns ordförande Lars Nyborg ställer sig bakom Centerpartiets beslut att gå med på nybyggnation av kärnkraftverk i Sverige. Beslutet innebär att de borgerliga partierna nu är överens och att lagen om förbud mot nya kärnreaktorer tas bort.

– Det är en historisk uppgörelse. Dels för att det är en långsiktig miljö- och energiuppgörelse och dels för att det här har varit en långvarig träta, det har varit borgerlighetens akilleshäl, säger Lars Nyborg.

Förstår du att många centerpartister är kritiska till att de inte haft något att säga till om?

– Jag har förståelse för att många centerpartister ser det här som en kärnfråga och som deras viktigaste fråga. Däremot tycker jag inte att det finns behov av ett stämmobeslut i just den här frågan.

– I grund och botten har Centerpartiet inte ändrat uppfattning i kärnkraftsmotståndet. Vi är fortfarande motsåndare. Däremot har vi kompromissat med våra tre regeringskollgor, säger Lars Nyborg.

Även värmländska riksdagsledamoten och folkpartisten Nina Larsson välkomnar regeringens beslut att häva nybyggnadsförbudet av kärnkraftverk.

I ett pressmeddelande säger hon att beslutet ger svensk industri bättre förutsättningar inför framtiden och att det betyder mycket för Värmland.

Energiöverenskommelsen sammanfattad av alliansen:

År 2020 ska Sverige ha:

  • 50 procent förnybar energi
  • 10 procent förnybar energi i transportsektorn
  • 20 procent effektivare energianvändning
  • 40 procent minskning av utsläppen av växhusgaser

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista