Claes Pettersson, kommunalråd i Arvika. Foto: Arvika Kommun
Arvika

Kommuner pressas av försörjningsstöd

Staten måste ta sitt ansvar och se till att försörjningsstödet fungerar för alla dem som har mist sina jobb.
Det menar Claes Pettersson (S), kommunalråd i Arvika kommun, där ännu ett varsel lades vid Arvika Gjuteri igår och ytterligare 85 personer riskerar att förlora sina jobb inom kort.

Arvika kommun har drabbats hårt av varsel de senaste månaderna och ett sätt att erbjuda dem som blivit arbetslösa sysselsättning är att driva utbildningar.

– Det bästa sättet att investera i framtiden är att människor kan lära sig något under mellanperioden. Kunskap får man inte ont i ryggen av, säger Claes Pettersson (S).

Nyligen så beviljades kommunen 290 000 kronor i EU-stöd av Europeiska Socialfonden för att förbereda en utbildningsinsats för anställda på företag som drabbats av varsel.

– Man blir mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden och har lättare att skaffa nytt jobb. Jag begriper inte vad det är för någon vits att inte utbilda människor.

Men om folk ska ha råd att utbilda sig så måste försörjningsstödet fungera också, menar Pettersson. För om kommunerna ska ta hela kostnaden för dem som nu blivit arbetslösa, så är risken stor för att verksamheter inom andra områden, som skola, vård och omsorg, kommer att bli lidande.

– Systemfelet är ju att det är kommunerna som får stå som garant för försörjningsstödet, och det kan ju drabba övriga verksamheter inom kommunen väldigt besvärande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista