Kärvare för husköparna

Det har blivit svårare ekonomiskt för värmländska familjer som vill köpa hus. Det visar en undersökning som Villaägarnas riksförbund har gjort.
Svårast är det för dem som bor i Kil, Karlstad och Hammarö.

För femte året i rad har Villaägarnas Riksförbund jämfört inkomster, huspriser, skatter och boendekostnader i kommunerna.

Och resultatet visar att de ekonomiska marginalerna krymper.

I undersökningen utgår man från två familjetyper, Tjänstemannafamiljen och LO-familjen. Utgångspunkten är också att en familj behöver ha en marginal på minst 4 000 kronor efter fasta utgifter och levnadsomkostnader, för att klara av ett husköp.

Men den marginalen finns inte hos LO-familjen i någon av de värmländska kommunerna.

Den kommun där det blir mest pengar över är Filipstad, där man har lite drygt 3 000 kronor kvar. I Karlstad och Hammarö hamnar man istället på minus.

Både LO- och tjänstemannafamiljen får mest pengar kvar i Filipstad, Munkfors och Hagfors. Minst blir det kvar i Karlstad, Hammarö och Kil.

Men i alla kommuner hamnar tjänstemannafamiljen på rätt sida marginalen för att klara ett husköp.

Att marginalerna har krympt sedan förra året, trots att fastighetsskatten sänkts och inkomsterna ökat, beror enligt Villaägarna på att huspriserna steg under 2008, samt på de nya uppskovsreglerna vid en försäljning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista