1 av 2
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
2 av 2
Kristian Nittmark, deltidsbrandman.

Kassaregler får deltidsbrandmän att sluta

Deltidsbrandkårerna runt om i landet står inför ett stort problem till följd av de många varslen. För de rådande a-kassereglerna gör det omöjligt för många deltidsbrandmän att fortsätta inom kåren när de förlorat sitt ordinarie jobb.

– Det här är katastrofalt för svensk räddningstjänst på vissa orter. Man riskerar att bli utan personal, säger Kennet Carlsson på Brandmännens Riksförbund.

Nu när det är många som har blivit av med jobben till följd av lågkonjunkturen, drabbas landets deltidsbrandkårer extra hårt.

För en speciell regel i a-kassan gör att den som jobbar deltid, bara får stämpla i 75 dagar. Efter det får den som jobbar deltid bara ersättning under de veckor som de inte har något arbete alls.

Det vill säga, om en deltidsbrandman åker på en utryckning, så får han eller hon ingen ersättning alls från a-kassan på hela den veckan. Fast utryckningen kanske är över på bara någon timme. Och med de villkoren är det inte många arbetslösa deltidsbrandmän som har råd att fortsätta inom kåren.

– Vi har rekryteringsproblem i 75 procent av kommunerna redan idag och det här är oerhört illavarslande, säger Kennet Carlsson.

I Charlottenberg i Eda kommun jobbar sedan i maj förra året Kristian Nittmark som deltidsbrandman. Nu vet han inte hur länge han kan fortsätta inom brandkåren, eftersom han blivit av med sitt ordinarie jobb inom industrin. Och han tror a-kassereglerna kan slå hårt mot deltidsbrandkårerna ute i länet.

– Jag tror att det är väldigt svårt att få nya personer i deltiden, eftersom det är så många som blir uppsagda häromkring, säger han.

Har du funderat på att sluta som brandman på grund av reglerna?

– I slutänden har man väl inget val, a-kassan vill ju att man ska flytta på sig. Då är det ju kört, men helst vill jag inte sluta för det är ett väldigt intressant yrke.

Laila Carlsson
laila.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista