Foto: Scanpix/AP
KARLSTAD/AUSTRALIEN

Minst 181 människor har omkommit

Vildmarksbränderna i Australien är de värsta i landets historia - och dödssiffran väntas stiga till över 200 personer. Drygt 700 hus är nerbrunna och 3700 personer hemlösa.

– Det brinner hela tiden i Australien. Så är det på sommaren här. Det är en del av det naturliga förloppet och så länge det brinner där ingen bor är det inget problem, säger SR Värmlands tidigare medarbetare, Johan Lidberg. Han har bott i Australien i 10 år nu.

– Bränderna pågår ju fortfarande. Det är ett 10-tal brandhärdar så det är fortfarande en ganska hotande situation, säger han.

Australisk polis finkammade på tisdagen ödelagda, svartbrända marker i jakt på ledtrådar efter mordbrännare som tros ha startat de dödliga skogsbränderna.

Minst 181 människor omkommit i bränderna, men en tidning uppgav att siffran kan komma att stiga till 230.

Delstaten Victorias polischef Christine Nixon startade på tisdagen den mest omfattande mordbrandsutredningen i landets historia. Hon lovade att fånga dem som satt i gång katastrofen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista