1 av 2
2 av 2
Karlstad

Isvatten på krogen kan ge baksmälla

Läsken och drinken kanske smakar bra, men isen som skvimpar i glaset och vattnet i drycken har i flera fall varit direkt ohälsosamt att få i sig. Det visar Karlstads kommuns inspektion av restaurangernas vatten och is.

Kvalitén på restaurangernas vatten och is är i många fall låg i Karlstad. Det visar kommunens nyligen genomförda kontroll av vattenpistoler, dryckesautomater och ismaskiner på restaurangerna. Smutsiga händer och dålig koll på korrekta rengörningsrutiner är orsakerna bakom den läskiga läsken och den snuskiga isen.

– Jag tror att många är väldigt förvånade över resultaten på den här kontrollen, säger Peter Norlander, livsmedelsinspektör på Karlstads kommun, och syftar på restaurangägare och personal.

Ett 20-tal restauranger i kommunen har kontrollerats och mer än hälften av dem visade sig servera gästerna vatten eller is som klassas som otjänligt eller tjänligt med anmärkning.

Syftet med kontrollen är att restaurangägare och personal ska få upp ögonen för problemen med is- och vattenutrustningarna, så att de i framtiden ska sköta dem bättre och också utföra egna kontroller regelbundet.

– Framför allt så behöver man förbättra sina rengörningsrutiner, säger Peter Norlander och tillägger att det är nödvändigt att ha en god handhygien när man antingen använder eller gör rent utrustningen. Men så har alltså inte varit fallet på flera av de granskade restaurangerna.

Alla restauranger som fick anmärkningar har kontrollerats på nytt, och kontrollerna har visat att samtliga restauranger har gjort framsteg, även om alla prover inte var helt bra den här gången heller.

Laila Carlsson
laila.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista