Foto: Jessica Gow

Viktigt med rätt skydd i pulkabacken

Många lockas ut i pulkabackarna när snön ligger på marken, men det är också förenat med vissa risker. Enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skadar sig varje år omkring 4 000 personer i Sverige så allvarligt i pulkabackarna att de tvingas uppsöka akutsjukvård. I Värmland handlar det om drygt 50 fall per vinter.

– Barnen bör ha godkända hjälmar på sig och kanske också skyddsglasögon när de åker i backarna, säger Jan Schyllander som är utredare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Det är knappast någon överraskning att det är barn mellan 5 och 14 år som står för de flesta av skadefallen. Men det förekommer även personer som passerat 60 år i statistiken över de som skadats vid åkning i pulkabackar.

Nästan hälften av alla som vänder sig till akuten har råkat ut för frakturer, armar och handleder är extra utsatta för skaderisker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".