Finanskrisen

Bankerna måste skärpa sig

Antalet konkurser bland småföretagare ökar och om de ska ha chans att överleva finanskrisen, så måste bankerna skärpa sig och bevilja kreditvärdiga företag lån. Den kritiken kommer från Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd för företagarna i Sverige.

Bland skinkmackor och hårdkokta ägg, samlades på onsdagsmorgonen värmländska småföretagare, för att äta finansfrukost tillsammans i Karlstad. Samtidigt fick de lyssna till vad Anna-Stina Nordmark Nilsson, från Företagarna, hade att säga om hur läget för småföretagarna ser ut nu i dessa finanskristider.

– Det småföretagarna har problem med det är att få pengar till sin verksamhet. Och det gäller både pengar som rörelsekapital, men också pengar för att kunna utveckla sig, kanske för att investera, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

– Vi ser också att antalet konkurser ökar. Och de ökar oerhört kraftfullt nu.

Anna-Stina Nordmark Nilsson kan både se likheter och skillnader mellan krisen i början av 90-talet och finanskrisen idag. Den största skillnaden är att medan 90-talskrisen bara drabbade Sverige, så är dagens kris global och den har sköljt över världen i en mycket högre hastighet än vad tidigare kriser gjort. Det gör det svårare att på förhand veta hur djup den kommer att bli eller hur långdragen.

Å andra sidan så är det mycket som har hänt sedan i början av 90-talet, som gör Sverige mindre sårbart nu än då. Inte desto mindre är Anna-Stina Nordmark Nilsson mycket kritisk till hur bankerna hittills har agerat gentemot småföretagarna.

– Det har gått onödigt lång tid, mer än tre månader sedan Mats Odell började diskutera med bankerna. Så jag tror att vi kommer att, precis som i början på 90-talet, få se många företag som går omkull i onödan på grund av att det finansiella systemet inte fungerar.

Berry Andersson, chef på Swedbank i Karlstad, håller med om att kraven på att ge krediter till småföretagare har höjts. Men att banken skulle vara snål med att ge krediter kan han inte hålla med om.

– Efterfrågan på våra pengar, har blivit mindre, men självklart så hjälper vi våra kunder så långt det någonsin går. Men vi är ju inte med och finansierar förluster, utan vi måste ju veta att företagen är kreditvärdiga och överlever på lång sikt. Så jag kan näst intill garantera att vi hjälper alla våra kunder.

Laila Carlsson
laila.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".