Rättegång efter dödlig knuff

En 28-årig man som misstänks ha utdelat en knuff som gjorde att en kvinna från Värmland föll framför en buss i Lund och omkom stod idag inför rätta. Den 28-årige mannen medger att han varit på platsen men nekar till brott.

28-åringen och hans barndomskompis hade varit i Stadsparken i Lund med ett gäng vänner och bekanta för att fira valborg, de hade druckit alkohol och skulle nu till en nation för att fortsätta firandet.

De går längs Stora Södergatan i Lund och plötsligt inträffar en olycka. En kvinna faller ut på gatan och avlider när hon sekunderna senare träffas av en förbipasserande buss.

Åklagaren menar att den 28-årige mannen orsakat dödsolyckan genom att knuffa sin kompis på den förbipasserande kvinnan så att hon tappat balansen och trillat ut i gatan - och att han därför gjort sig skyldig till vållande till annans död.

Den 28-årige mannen nekade under dagens rättegång till att han utdelat knuffen och hävdade istället att han själv blivit påsprungen på den trånga trottoaren och därför tagit spjärn i sin kamrat.

På frågan om varför han och kamraten inte stannat kvar på olycksplatsen svarade han att han inte ens märkt att olyckan inträffat.

Bekanta till 28-åringen, som ingick i festsällskapet och som befann sig på platsen, vittnade däremot om att mannens historia inte stämmer överens med sanningen.

– Jag är hundra procent säker på att hans version är en lögn. Jag kunde se hur han med full kraft och med bägge händerna puttade sin kompis mot henne, sa ett av vittnena.

Vittnena berättade också att 28-åringen och hans kamrat varit stökiga redan när de lämnat parken, och att 28-åringen krossat både en bilruta och ett skyltfönster på vägen ner mot Stora Södergatan.

Åklagaren yrkade på att 28-åringen skulle dömas till fängelse för vållande till annans död. Försvaret ville att mannen helt skulle frias.

Den döda kvinnans föräldrar kräver 28-åringen på drygt
68 000 kronor för bland annat sveda och värk.

Dom faller den 25 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".