KARLSTAD

Beslut om folkomröstning ikväll

På kommunfullmäktige i Karlstad i kväll väntas debatt angående en eventuell stundande folkomröstning i Karlstad. Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill folkomrösta om kommunalskatten, oppositionen protesterar och Vänsterpartiet har sin egen linje.

– Vi kommer att yrka på vårt eget förslag som är en folkomröstning om tätortshastigheterna. Det bottnar i den diskussion som uppstod när kommunen sänkte hastigheten från 50 till 40 kilometer i timmen, säger Claes Wallenius (V).

Claes Wallenius säger att folkomröstningar kan vara väldigt bra. Om det är rätt fråga och om det sker vid rätt tidpunkt. Om det betyder att Vänsterpartiet inte vill ha en folkomröstning överhuvudtaget om Socialdemokraternas och Miljöpartiets fråga om skattesatsen är det som erbjuds, har han svårt att svara på.

– Inte ens om man är extremt väl insatt i skattefrågan just nu är det lätt att göra bedömningar, säger Claes Wallenius (S).

På fullmäktigemötet ikväll avgörs om det blir en folkomröstning och vilka fråga Karlstadsborna i såfall får besvara den 7 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".