Foto Björn Larsson Ask /SvD/Scanpix

Byborna vill tjäna på snurrorna

Det planeras och byggs hundratals vindkraftverk i Värmland och nu kräver organisationen Hela Sverige Ska Leva att vindkraftsbolagen delar med sig av vinsten till byborna där vindkarftverken är placerade.

– Vi tycker att de som bor i närheten av de här vindparkerna som etableras också ska ha del i vinsterna från produktionen, säger Staffan Bond, verksamhetschef på Hela Sverige Ska Leva.

– Ungefär en halv procent av produktionsvärdet tycker vi ska gå till vad vi kallar den lokala utvecklingsgruppen, det vill säga byalaget eller samfällighetsföreningen som finns i närheten av vindsnurrorna som etableras.

Ett liknande system finns i Norge men då gäller det vattenkraften där ett öre/kw går till respektive kommun där vattenkraftverket är placerad i. Men i Sverige har det här systemet inte slagit igenom trots att de samlade vattenkraftskommunerna kämpat i åratal för att få till ett liknande avtal.

– Det finns ett starkt krav från byarna ute på landsbygden att de vill vara med och ta del av intäkterna, säger Staffan Bond.

Kravet från organisationen Hela Sverige Ska Leva liknar det norska ersättningssystemet och verksamhetschefen Staffan Bond tror att närboende till ett vindkraftverk kommer att stå ut med de olägenheter som det kan bli om de får del i vinsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".