Foto: Matt Rourke/Scanpix

Vapenhandlarna ska kontrolleras

Länets alla vapenhandlare kommer att kontrolleras av polisen i Värmland i vår. Polisen begär i ett första steg in en rad uppgifter om verksamheten och i april-maj får de 14 vapenhandlare som finns i länet besök.

– Syftet är att kontrollera att vapenhandlarna följer bestämmelserna om exempelvis lås, larm och förvaring av vapen, säger Jessica Ölvestad, chef på polisens rättsenhet.

För att vapenhandlarna ska få ordning på alla papper innan kontrollerna genomförs, så har de förvarnats om inspektionen i förväg.

– Vi har inga misstankar idag om att handlarna inte följer gällande regler, säger Jessica Ölvestad, men tillägger att sedan reglerna ändrades 2005 så har inga kontroller genomförts.

Enligt Jessica Ölvestad så tar det längre tid att få ordning på lås och larm, så hon tror att kontrollanterna kommer att få se hur det brukar se ut hos handlarna när de kommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".