Länsstyrelsen kritisk till rovdjursförslaget

Länsstyrelsen i Värmlands rovdjursexpert Lars Furuholm, är besviken på det nya förslaget till rovdjurspolitik som kom igår. Han skulle vilja att länsstyrelsen fick möjlighet att reglera vargstammen med utgångspunkt av att det skulle finnas två till tre familjegrupper i länet istället för dagens sex.

Naturvårdsverkets förslag till förändrad rovdjurspolitik, ger alldeles för små möjligheter för länsstyrelsen att kunna hantera den vargstam som idag finns i Värmland, menar Lars Furuholm, Länsstyrelsen i Värmlands rovdjursexpert.

– Jag är besviken på att man inte har gett oss ett större förtroende. Jag ser inte att det här ger oss någon möjlighet att hantera rovdjursstammarna så som vi tror är lämpligt, säger Furuholm.

– Nu är hela länet täckt av vargrevir. Och det borde finnas en diskussion om hur mycket vi ska ha egentligen.

För några år sedan satte länsstyrelsen upp en förvaltningsplan tillsammans med jägare och markägare. Och då kom de fram till att två till tre familjegrupper som får ungar i länet, skulle vara bra. Men förra året var den siffran sex.

– Med två till tre familjegrupper så skulle vi kunna hantera det här på ett sätt inom ramen för lagarna, som skulle göra att folk kände förtroende för vårt arbete.

Men enligt Furuholm har förslaget även andra stora brister.

– Vi skulle vilja att man tog bort hela familjegrupper. Vargarna lever ju i familjer och råkar man döda en av föräldrarna så får man vilsna ungar som är väldigt besvärliga och närgångna.

Det arbetsättet används bland annat i USA för att hantera vargsstammarnas storlek, ett sätt som dock inte kommenteras alls i Naturvårdsverkets nya förslag till rovdjurspolik.

Vad gäller vargen så föreslår verket att länsstyrelserna ska fatta de flesta besluten om skydds- och förvaltningsjakt med hjälp av Viltförvaltningsrådet, som ska vara ett rådgivande organ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".