Ny metanolspritförgiftning i Norge

Ytterligare ett fall av metanolförgiftning rapporteras från Norge. En man i 60-årsåldern vårdas sedan i tisdags på Ullevåls universitetssjukhus i Oslo sedan han druckit metanolsprit
Mannen vårdas i resprirator men hans tillstånd uppges vara stabilt. Polisen i Oslo vet ännu inte om spriten är köpt i eller utanför Oslo. 60-åringens bostad ska undersökas och man ska leta efter rester av den sprit som mannen druckit. Polisen i Oslo grep i går en 74-årig man som misstänks för att han levererat den livsfarliga spriten till 60-åringen. Under dagen ska polisen göra husrannsakan i 74-åringens bostad och även hålla förhör. Läkaren Dag Jacobsen vid Ullevåls sjukhus som vårdar den skadade 60-åringen befarar att det kommer att inträffa fler fall av metanolförgiftning den närmaste tiden. 13 människor har sedan september förra året mist livet efter metanolförgiftning i Norge. Det senaste offret var en 47-årig kvinna som avled i april i år. 27 personer har vårdats på sjukhus efter att ha druckit spriten som smugglades till Norge via Värmland. I juni år dömdes en polack och en företagare från Kil i Värmland för inblandning i metanolhärvan. Polacken dömdes för grov smuggling till 3 års fängelse. Han kommer att utvisas på tio år efter strafftiden. Han skall också betala 1,4 miljoner kronor till staten för utebliven skatteintäkt för den smugglade spriten. Företagaren från Kil dömdes till 8 månaders fängelse för grov olovlig befattning med smuggelgods. Han skall dessutom betala 100 000 kronor till staten för utebliven skatteintäkt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".