Metanolsprit oroar norska polisen

Polisen i Norge befarar nu att ett nytt parti med giftig sprit har kommit till Norge och att delar av den förgiftade spriten kan ha sålts till barer och restauranger i Oslo.
I går rapporterade vi om att ett nytt fall av metanolspritförgiftning i Norge. En 60-årig man vårdas på sjukhus sedan han druckit metanolsprit. En 74-årig man har häktats misstänkt för att ha levererat spriten till den 60-årige mannen. Polisen har vid husrannsakan hos 74-åringen funnit ett mindre parti med metanolhaltig sprit. Spriten fanns i tio-liters plastdunkar - men polisen hittade också sprit i Absolut Vodka flaskor. Mette Haldorsen vid Oslopolisen säger till den norska radion att man fruktar att metanolspriten har nått Oslos utskänkningsställen. Oslo-polisen ska nu tillsammans med polisen i Moss försöka ta reda på var spriten kommer i från och man har fått indikationer på att ett nytt parti har nått Norge. Företrädare för Absolut skriver i ett pressmeddelande att det inte är någon fara att köpa förseglade produkter på Det norska Vinmonopolet och i tullfria butiker. Ullevåls universitetssjukhus uppger att tillståndet är allvarligt men stabilt för den metanolförgiftade 60-åringen. Dialysbehandlingen är avslutad och mannen vårdas i respirator. Sedan september förra året ha 13 människor avlidit i Norge efter att ha druckit av metanolspriten som smugglades till Norge via Värmland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".