KARLSTAD

Campingplatser bryter mot strandskyddsregler

Två campingplatser i Karlstads kommun har problem med strandskyddsreglerna. Det handlar om First Camps anläggning på Skutberget och Caravan clubs camping Mangenbaden.

First Camp har brutit mot flera regler när de byggt och använt tio villavagnar för nära Vänern.

Det anser Stadsbyggnadsnämnden i Karlstad som nu kräver campingen på 25 200 kronor för olovligt byggande. Summan är en halvering av vad Stadsbyggnadsförvaltningen tidigare föreslagit.

Bakgrunden till beslutet är att ansökan om bygglov gjordes först efter att vagnarna hade byggts. Dessutom är placeringen mindre än 300 meter från Vänerns strand och omfattas därför av strandskyddet. Men nämnden har i efterhand beviljat både bygglov och dispens för strandskyddet.

Ärendet har lämnats över till åklagarmyndigheten i Karlstad för att utreda om brott mot miljöbalkens strandskydd begåtts i samband med att vagnarna byggdes. Dessutom ska Länsrätten besluta om tilläggsavgift på 500 kronor per kvadratmeter.

Även Caravan clubs camping vid Mangenbaden har problem med strandskyddet. Flera platser som var avsedda för rörelsehindrade i närheten av ett servicehus ligger på mark som omfattas av strandskydd.

Ronny Nyström som är ordförande i Caravan Clubs Värmlandssektion säger att campingen nu ska bedrivas som tidigare, utan de nya platserna. Vid årsmötet i april ska sektionen ta ställning till om de ska fortsätta med sin verksamhet på Mangenbadens camping.

Johan Carlzon
johan.carlzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".