Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)

Olycka på Degerforsskola till HD

Riksåklagaren går nu till Högsta Domstolen, HD, för att få rektorn vid en skola i Degerfors fälld för arbetsmiljöbrott. Rektorn åtalades sedan en högstadieelev förlorat flera fingrar i slöjdsalen - men friades från ansvar både i tingsrätt och hovrätt.
Olyckan i Degerfors kan bli vägledande för den framtida synen på arbetsmiljöbrott. Riksåklagaren vill pröva fallet tillsammans med ett fall där en soldat omkom under en övning i Karlskrona och ett fall där en anställd skadade en arm i Tibro. Olyckan inträffade i april år 2000 i slöjdsalen på Letälvsskolan i Degerfors. En elev klämde högerhanden i en maskin så illa att han fick amputera flera fingrar. Karlskoga tingsrätt friade rektorn. Domstolen ansåg att hon inte kunde göras ansvarig för att läraren, som inte var behörig, tillrått att maskinen användes på ett felaktigt sätt. Göta hovrätt fastställde den friande domen. Riksåklagaren anser att så väl tingsrätt som hovrätt missförstått vari rektorns ansvar ligger. Rektorn hade, enligt RÅ, ansvar för att maskinen kunde användas fel. Om hon skött sitt jobb och kontrollerat förhållandena då nya yngre elever skulle tas emot i slöjdsalen så hade maskinen inte kunnat användas fel. Alla tre fallen ska nu behandlas av Högsta domstolen. Riksåklagaren vill att alla tre fallen ska granskas samtidigt i Högsta domstolen. Vice riksåklagare Catharina Bergqvist Levin och chefsåklagare Barbro Jönsson säger till Göteborgs-posten att det skulle vara av stort värde för ledningen av rättstillämpningen om alla tre målen prövades av HD på samma gång.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".