ARVIKA

Lennart Broström död

Journalisten och tidigare Sveriges Radio-medarbetaren Lennart Broström från Arvika avled hastigt på torsdagsförmiddagen.

Lennart Broström var en känd och omtyckt radioröst för många, både i den lokala radion och genom de riksprogram som han under åren var programledare för, till exempel Förmiddag i P1 och Pengar och Rätt.

Lennart Broström var född och uppväxt i Arvika.  Som ung man jobbade han som lastbilschaufför och byggnadsarbetare, men en ryggskada i samband med en rallytävling tvingade honom att fundera i nya banor.

Journalistkarriär började på Eko-redaktionen 1970 och han var under en lång period anställd på nyhetsjournalist på Rapportredaktionen.

För många blev han ett känt ansikte under en kort period som programledare för Gomorron Sverige som sändes från Göteborg. Lennart Broström återvände till Karlstad 1981 för att programleda ”Förmiddag i P1” och han blev den förste chefen för den sammanslagna Riksradion och Lokalradion åren 1992-1995.

Lennart Broström tyckte om att ifrågasätta och debattera, alltid med glimten i ögat och nära till skrattet. Han var full av idéer och hans lokala programkoncept Mothugg blev så småningom också riksprogram med titeln ”Ring P1”.

2006 lämnade Lennart Broström Sveriges Radio med avtalspension men han fortsatte höras som krönikör. Intressen som att skriva mera, spela golf och att jobba ideellt för Arvika Motorbåtsklubb fick nu också mera utrymme. Lennart Broström blev 64 år gammal.

Sveriges Radios tidigare VD Kerstin Brunnberg arbetade tillsammans med Lennart Broström under många år. Hon säger i en kommentar  att Lennart Broström hade en unik förmåga att kunna välja det som var relevant ur en strid nyhetsström.

– Lennart arbetade som lastbilschaufför, byggarbetare och var en av ganska få journalister inom Sveriges Radio och Sveriges Television med en riktigt bred yrkesbakgrund, något som gjorde honom till en reporter och programledare som verkligen kunde göra svåra frågor begripliga.

– Hans kunskap i samhällsfrågor, ekonomi och politik tex var enorm. Det märktes verkligen också i programmet Ring P1.

Ove Joansson, Sveriges Radios styrelseordförande var också en nära vän till Lennart Broström:

– Lennart var egentligen den siste autodidakten, för han hade skaffat sig sin mycket stora kunskap på mycket spridda områden alldeles själv, inte via något utbildningssystem.

– Att både ha den folkliga förankringen och tryggheten i sin stora kunskap inom främst ekonomi och juridik gjorde att Lennart Broström vågade mer än många andra. Det gjorde honom både kontroversiell och uppskattad. Han var en enastående yrkesman som också visade sin personlighet.

Ulla Walldén
ulla.wallden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista