Sexanklagad idrottsstjärna namnges av egna klubben

En värmländsk idrottsstjärna står anklagad i USA för att ha haft sex med en minderårig. Nu kan hans klubb i Värmland ha begått ett lagbrott sedan man publicerat mannens namn på sin egen hemsida på internet.
Avslöjandet att en värmländsk idrottsstjärna anklagas för sexbrott har fått stor uppmärksamhet i svenska media - men hittills är det ingen som publicerat mannens namn offentligt. Däremot pekar mannens egen klubb ut honom på sin hemsida. Under fömiddagen var hemsidans gästbok fylld med inlägg där man flera gånger skriver mannens namn och anger en länk till den amerikanska tidning som publicerat namnet. För så kallade chattar på internet gäller lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor, den så kallade BBS-lagen. Enligt jurist Anders Wiklund på Datainspektionen är det inte otroligt att denna lag kan tillämpas i detta fall. Frågan faller utanför Datainspektionens område men lagen föreskriver viss plikt att ta bort information från chatsidor. Det finns krav på att hemsidans utgivare har viss kontroll över inläggen och även informerar om lagen. Enligt Anders Wiklund är det mycket tveksamt att namnge idrottsmannen eftersom han ännu inte är dömd för något brott. Rättegången inleds först den 11 augusti. En av klubbens talesmän beklagar att namnet kommit ut offentligt . Han uppger att man dagligen kontrollerar hemsidan men att det är omöjligt att ha koll på den dygnet runt. Han säger att uppgifterna kommer att tas bort snarast.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".