Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Värmlänningar fast i knarktillslag

32 unga värmlänningar misstänks för narkotikabrott efter ett stort tillslag runt om i landet förra veckan. Alla misstänkta ska ha köpt den narkotikaklassade medicinen Tramadol via internet.

– De är misstänkta för narkotikabrott eller ringa narkotikabrott, säger Värmlandspolisens förundersökningsledare, Bror Håkansson.

De som nu har förhörts misstänks vara kunder till en man i Eskilstuna som nyligen dömdes för att ha sålt minst tolv kilo av det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol, som är ett morfinliknande preparat. I hans kundregister fanns 448 personer, varav 32 finns i Värmland.

De flesta misstänkta är mellan 20 och 30 år, den äldste är född 1972, den yngste 1990. De flesta hör hemma i Karlstadstrakten, men polisen hämtade även in öst- och nordvärmlänningar till förhör.

Av de 32 misstänkta är bara två kvinnor, och så många som 80 procent har aldrig tidigare varit misstänkta för något brott.

– Det här är något nytt, att man kan köpa narkotika på nätet. Och vi är lite trevande idag och vet inte riktigt hur omfattande den här handeln är, säger Bror Håkansson.

För att försöka kartlägga ungas drogvanor och hur vanlig internethandeln är, har polisen bett alla misstänkta att fylla i en anonym enkät. Den ska sedan skickas till Folkhälsoinstitutet.

Kajsa Carlsson
kajsa.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".