Fängelse för fredsaktivister

Fyra månaders fängelse blev domen för de två personer som stått åtalade för att ha tagit sig in på Saab Bofors Dynamics fabrik i Eskilstuna i oktober och där förstört vapen.

Precis som personerna som i höstas dömdes till fängelse och höga böter för att ha brutit sig in på BAE Systems Bofors anläggning i Karlskoga, tillhör de två dömda, en 35-årig man man och en 27-årig kvinna, nätverket Ofog.

Både mannen och kvinnan har erkänt att de varit inne på området och förstört vapen. Det var de själva som kontaktade polisen i samband med aktionen mot Bofors Dynamics och de greps i lokalen. 

De två har ändå förnekat brott men dömdes till fängelse för grov skadegörelse och brott mot lagen om skydd för samhällsviktiga anläggningar. Mannen döms även för olaga intrång.

Exakt hur mycket de 14 granatgevär som förstördes var värda, har företaget inte velat avslöja men Bofors har krävt att få 1,2 miljoner kronor i ersättning från aktivisterna.

Enligt dagens tingsrättsdom ska de två dömda betala 11 000 kronor i skadestånd till företaget. Resten av det eventuella skadeståndet kommer att avgöras i en civilrättslig process.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".