Förseningarna blev inte så dyra

Veckan efter påsk beräknas det första vindkraftverket lyftas på plats vid Gässlingegrundet i Vänern och i början av juli det tas i drift. Förseningarna från i höstas har inte haft någon större betydelse för kostnaderna.

Islutet av oktober beräknas samtliga tio vindkraftverk vara i gång. Vindkraftverken ska förse 20 000 hushåll med energi och ska minska kodioxidutsläppen i Norden med 90 000 ton per år.

Projektet försenades i höstas på grund av dåligt väder, men enligt Mats Enmark, vd för Vindkraft Vänern, har förseningen inte haft någon större betydelse för kostnaderna.

Karlstads kommun, genom KBAB och Karlstads Energi äger fem av vindkraftverken i Vindpark Vänern tillsammans med Hammarö kommun.

Vindpark Vänern är den första insjöbaserade vindparken och byggs med hjälp av tekniklösningar från Dynawind i Kristinehamn och Peab i Karlstad.

Energimyndigheten följer projektet med intresse eftersom det betyder mycket för den framtida vindkraftutvecklingen i Sverige.

Så här ser tidplanen ut:
V 16 Första vindkraftverket lyfts på plats.
V 19 Rotorbladen sätts på plats på första vindkraftverket.
V 28 Första vindkraftverket tas i drift.
V 40 Samtliga tio vindkraftverk står färdiga.
V 44 Samtliga tio vindkraftverk är igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".