Inavel hotar vargstammen

Det blir allt fler vargar i Skandinavien. Under förra året föddes minst 25 nya vargkullar, varav 22 i Sverige. Forskarna anser dock att inaveln på längre sikt är ett hot mot stammens överlevnad och att det behövs nytt blod för att vargarna ska kunna säkras.

– Vår vargstam är hårt inavlad och den bygger på bara tre individer, säger Olof Liberg, forskare vid Grimsö forskningsstation.

– Den är isolerad från andra populationer som den skulle behöva tillskott ifrån. Men de senaste åren så har det hänt saker. Vi har fått in en varg från Ryssland som har gått in i aveln och två ytterligare har upptäckts i mellersta Skandinavien.

Och enligt Olof Liberg, så är det få vargar som kommer ända hit. De flesta försvinner på vägen. De flesta vargarna kommer bara till norra Skandinavien, till Norrbotten och Västerbotten.

– Gissningsvis så dödas de illegalt på vägen. 

Den senaste uppgiften är att minst 24 nya kullar föddes under förra året, och i och med det så är Riksdagens etappmål om 20 nya kullar med råge uppfyllt. Och i och med det ökar kraven på ökad jakt. Och det är heller inte något som forskarna vid Grimsö motsätter sig.

– Problemet är inte att skjuta 10 till 15 vargar lagligt. Problemet är att få ner den illegala jakten. Det är möjligt att en ökad legal jakt kan leda till en minskad illegal jakt, säger Olof Liberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".