EDA

Smuggelmisstänkta friades

Två norska medborgare, en av dem bosatt i Charlottenberg, friades på tisdagen av Värmlands tingsrätt för smuggling. Det var i augusti 2006 de båda förde in 183 liter spritdrycker, 120 liter vin och 1 188 liter starköl utan att tulla för det och i januari 2009 åtalades de båda misstänkta för smuggling.

Männen säger själva att de köpt alkoholen för eget bruk, men tingsrätten tror inte på att de köpt en så stor mängd öl som har kort hållbarhetsdatum för att själva dricka ur den.

Anledningen till den friande domen är att det den förste juli 2008 kom en lagändring som gör det möjligt att vara mellanhand, och köpa med alkohol även till vänner och bekanta. Dock inte i vinstsyfte.

Som huvudregel gäller då, att en ny lag som leder till straffrihet också skall gälla brott som begåtts före det datum lagen trädde i kraft.

Enligt dagens friande dom hävs tullens beslag av alkoholen och de två männen får lasten tillbaka.

Om de ska få ersättning för den öl som varit i beslag under mer än två och ett halvt år och förmodligen är odrickbar, så måste de göra en ansökan till Justitiekanslern, som gör bedömning från fall till fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".