ARVIKA

Downpris till Arvikakvinna

Irene Johansson från Arvika får i kväll ta emot pris av Svenska Downföreningen. Irene Johansson får priset som grundare av den så kallade Karlstadsmodellen som arbetar för att alla personer med Downs syndrom ska accepteras som fullvärdiga medborgare i vårt samhälle.

I samband med firandet av internationella Downs syndromdagen 2009 får Pierre Björkman, skådespelare på Moomsteatern och Iréne Johansson, grundare av Karlstadmodellen ta emot pris.Svenska Downföreningen har som syfte att öka kunskapen om Downs syndrom, att inspirera och ge energi.

Juryns motivering lyder: Iréne Johansson har förändrat förutsättningarna för personer med Downs syndrom i fyra decennier. Genom ett hjärtligt engagemang, skapande av kreativ pedagogik, ledande av vetenskaplig utveckling och forskning inom området språk och kommunikation har hon flyttat gränserna för förväntad och faktisk utveckling för personer med utvecklingsstörning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".