Filipstad

Vill satsa miljarder på Inlandsbanan

Styrelsen för Inlandsbanan har tagit fram en handlingsplan och en vision för de kommande tio åren. Totalt handlar det om en satsning på 1,8 miljarder kronor på upprustning, varav en halv miljard inom fem år. Bland annat vill man öppna den nu nedlagda sträckan Mora - Filipstad så att hela Inlandsbanan från Kristinehamn till Gällivare kan trafikeras.

I första etappen ingår att installera ett nytt modernt trafikledningssystem, och öppna tvärbanorna mellan Furudal och Bollnäs samt Arvidsjaur till Jörn.

– Både kommun och näringsliv trycker nu på starkt för att få den i trafik igen, säger Jan-Eric Sandberg som är styrelsens ordförande.

En upprustning av sträckorna Sveg - Brunflo och Jokkmokk - Arvidsjaur för kunna köra tyngre tåg finns med i den första etappen.

Inom tio år vill även Inlandsbanan AB att hastigheten för persontågen höjs från dagens 80 till 100 kilometer i timmen på sträckan Östersund - Storuman för att möjliggöra daglig persontågstrafik.

Dessutom höja bärigheten på sträckan Arvidsjaur Gällivare så att det går att köra godstrafik, liksom öppna den nu nedläggda sträckan Mora - Filipstad så att hela inlandsbanan från Kristinehamn till Gällivare kan trafikeras.

På så sätt kan Inlandsbanan tillsammans med tvärbanor bli en intregerad del av Sveriges övriga järnvägar och enligt Jan-Eric Sandberg är planerna fullt realistiska.

– Man pratar mycket om miljö och energiförsörjning,  och Inlandsbanan ligger ju mitt i det område där man behöver hämta biobränsleråvaran, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista