Kil

Kils budget för socialbidrag redan på minus

Kostnaderna för socialbidrag ökar i många kommuner, bland annat som en följd av stigande arbetslöshet. I Kil får allt fler socialbidrag, och årets budget för försörjningsstöd har redan spruckit.

Under februari månad beviljades 18 nya personer socialbidrag, det är mycket för en liten kommun som Kil, och mycket jämfört med tidigare.

Nu ska det hållas särskilda möten nu om ekonomin för att se vad som kan göras åt de ökade utgifterna.

– Vi får ju tyvärr inte de pengar vi hoppats på från staten, vi måste hämta själv, säger Kils kommunalråd Mikael Johansson (S).

Förra veckan kom ju beskedet från regeringen att det inte blir några extrapengar till kommuner och landsting i år. Men socialdemokraten Mikael Johansson i Kil är inte nöjd och hans parti arbetar nu med att få ut budskapet om sitt alternativ för att klara det man kallar ”jobb- och välfärdskrisen”.

Punkterna handlar bland annat om investeringar i infrastruktur, utbildningar och satsning på småföretagare. Men viktigast är just extrapengar till kommuner och landsting, enligt värmländska riksdagsledmoten Ann-Kristine Johansson.

– I dag har den Moderatledda regeringen sänkt skatten med drygt 80 miljarder kronor, det skulle räcka till många utbildningsplatser och mycket inom kommuner och landsting. Vi vill använda de pengarna för att stötta upp välfärden.

Så det är skattehöjningar som väntar om Socialdemokraterna vinner valet 2010?

– Nej det är inte säkert, det är sådant vi får diskutera framöver. Men nu handlar det om dagspolitiken och i dag finns det pengar i Sverige. Staten har pengar, säger Ann-Kristine Johansson.

Kajsa Carlsson
kajsa.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista