Två nya naturreservat till länet

Värmland har fått två nya naturreservat. Det handlar om Sörskog Skallberget i Hagfors kommun och Olsmossen i Säffle kommun. Länsstyrelsens senaste beslut innebär att det nu finns totalt 113 naturreservat i Värmland.

Naturreservatet Sörskog Skallberget ligger i Ekshärads församling i ett område där flera fynd skett av den skyddsvärda raggbocken vars larver lever i gamla träd. Området är kuperat, där den högsta delen ligger 425 meter över havet och den lägsta 350 meter över havet. På höjden finns gammal tallskog med 300-åriga tallar och gamla granar.

Naturreservatet Olsmossen ligger i Säffle kommun, på länsgränsen mot Västra Götaland. På båda sidor av länsgränsen finns skogs- och myrområden. I området finns många olika naturtyper bland annat orörd skog. Där finns gott om gamla stora tallar och granar. På flera träd finns tallticka som växer på träd som är 150-200 år eller äldre. Vid provborrning åldersbestämdes en tall till 170 år och en gran till 145 år. Även i detta område finns den skyddsvärda raggbocken.
(Fakta: Länsstyrelsen)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista