Låg företagsamhet i Värmland

Företagsamheten i Värmland är låg jämfört med resten av landet enligt en ny mätning från organisationen Svenskt Näringsliv. Och skillnaderna mellan de värmländska kommunerna är stora.

Sunne är bäst i länet på företagsamhet enligt undersökningen. Där räknas 14 procent av den arbetsföra befolkningen som företagsam. I Filipstad, som ligger lägst i Värmland, är siffran 6,9 procent.

Som företagsam räknas den som har f-skattsedel, är delägare i ett aktivt företag eller styrelsemedlem i ett bolag. Även i Säffle och Årjäng är företagsamheten stor, enligt Svenskt Näringsliv.

Nyföretagsamheten har också mätts, och i Värmland var det färre än i riket som startade företag andra halvåret 2008. Störst andel nyföretagsamma finns på Hammarö, men det är också där som störst andel avslutade sina företag.

Svenskt Näringsliv har också mätt tillväxttakten när det gäller företagsamhet. Där hamnar Värmland under rikssnittet, men både Filipstad och Munkfors har en snabbare ökande företagsamhet än landet som helhet. Och på en punkt är en värmländsk kommun bäst i landet. Det är Eda, som har den högsta tillväxten av företagsamma kvinnor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".