"Befogade krav på mer pengar"

Staten måste skjuta till pengar till kommuner som nu tvingas säga upp anställda på grund av kraftigt försämrad ekonomi. Det anser landshövding Eva Eriksson. Hon är rädd att misstagen från 1990-talet upprepas. Då fick barnen sitta emellan när föräldrarna blev arbetslösa.

– De får vara hemma hos sina föräldrar som inte mår speciellt bra eftersom de blivit arbetslösa. Det tycker jag att man ska undvika den här gången och inte återupprepa det som hände på 1990-talet. Det blev stora neddragningar i skolorna och den sociala servicen, vilket fick dubbel effekt för familjerna, säger Eva Eriksson.

Antalet varsel och uppsägningar i de värmländska kommunerna kommer slag i slag på grund av försämrad ekonomi. Och nu kräver kommunalråden, oavsett partifärg, i 150 av sveriges 290 kommuner att staten går in och skjuter till åtta miljarder kronor enligt SKTF.

– Man kommer till en gräns där man har för mycket utgifter och för små intäkter, sådan är bilden av de värmländska kommunerna idag. Jag tycker att det är angeläget att man på nationell nivå inser detta, säger Eva Eriksson, och fortsätter:

– Och Sveriges Kommuner och Landstings krav på mer medel till kommuner och landsting är helt befogade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista