Karlstad

Dansen öppnar för ny gemenskap

Dansterapi för dementa är ett nystartat projekt som just har dragit igång i Karlstad. Terapin är en väg till ny kommunikation och gemenskap för dementa, genom rörelse och musik.

På tisdagen träffades en av grupperna för första gången på äldreboendet Gunnern under ledning av dansterapeuten Christer Nyström.

Han har även skrivit en doktorsavhandling för dementa, och har i sin forskning kommit fram till att gamla föreställningar om dementa inte stämmer.

– Tidigare så ansågs det att det inte går att kommunicera något vidare bra med dementa. Och man isolerade dementa känslomässigt, säger Christer Nyström.

Men det är gamla föreställningar som inte stämmer. Många som deltar i dansterapin kan inte stå, ens med stöd. Men det behövs inte. Det finns många sätt att delta på.

– Jag visade i min avhandling att kommunikationen i dansterapin, det vill säga genom musik, sång, dans, rörelse, beröring och kanske även gemenskap, allt det här bidrar till att öppna andra kanaler för kommunikation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".