Karlstad

Kungaparet invigde Sverige Amerika Centret

På onsdagen invigdes det nya Sverige Amerika Centret i residenset i Karlstad, där forskare och andra genom databaser kan söka efter kanske emigrerade släktingar i registren.

– Det kommer verkligen att fylla sin funktion, för här har man samlat all information om de emigranter som lämnade Sverige en gång i tiden, sa kung Carl Gustaf efter invigningen.

– Och här kan man ha forskning, och kanske hitta sina förfäder med hjälp av modern teknik. Det blir väldigt fint tror jag, sa kungen.

Även drottning Silvia var med vid invigningen, och hon berättade att det är något mycket speciellt att komma till ett nytt land, och där lämna ifrån sig sitt pass, som är en del av en persons identitet.

– När det gäller mig personligen så har jag ju fått en inbjudan att komma, så för mig var det ju lite annorlunda, sa drottningen och skrattade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".