Årets företagskvinnor prisade

Det är fortfarande en minoritet av de värmländska företagarna som är kvinnor. Mer än två tredjedelar av företagarna i länet är män, enligt undersökningar från organisationen Företagarna. Och att det normala är en manlig chef, det märker mäklaren Åsa Karlsson. Hon är en av dem som på torsdagen fick ta emot utmärkelsen Årets kvinna i näringslivet.

– Ofta ringer kunder och vill prata med chefen och så får man förklara att det är jag som är chefen. Och det kanske de inte riktigt hade förväntat sig, de väntar sig en man, säger hon.

Det är bara Företagarna i Värmland som delar ut priser till årets kvinnor i näringslivet. Varje lokalförening i länet väljer en. Och frågan är om det verkligen ska behövas ett specialpris för bara kvinnor?

– Jag tror att det är viktigt att vi visar upp de här förmågorna. Kvinnor jobbar mycket i det tysta, säger Anna Hedberg som är regionchef för Företagarna.

Sammanlagt 13 företag och enskilda kvinnor i näringslivet fick ta emot utmärkelsen Årets kvinna 2008 på torsdagen. Flera är verksamma inom hotell och restaurang, men även kvinnorna bakom Fårfesten i Kil, ett tvätteri, ett utredningshem och en frisör fanns bland pristagarna.

Kajsa Carlsson
kajsa.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".