Ryska vargar ska lösa inavelsproblem

Om det kommer in en eller två ryska vargar till Sverige så är problemet med inaveln i den svenska vargstammen löst. Det säger Torsten Mörner, ordförande i Svenska Jägareförbundet.

Jägareförbundet och fem andra organisationer har nu vänt sig till Miljödepartementet där man kräver åtgärder för att få en frisk, och i förlängningen, mindre, vargstam.

Om varginvandringen misslyckas så måste det ske en omflyttning av vargar inom landet, enligt Torsten Mörner. Förslaget är att detta i så fall ska göras om fem år.

– Först och främst vill vi underlätta för att vargar som kommer in naturligt i landet tar sig ner till vargpopulationen i Mellansverige, säger Torsten Mörner.

De fem organisationerna har olika åsikter om vargstammens framtida storlek, men alla är överens om att det krävs en förvaltningsjakt om förslaget om flyttning av vargar blir verklighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".