Karlstad

Ungdomar kommer till tals i ny trycksak

Skolungdomar i Karlstad kommer snart att få en ny broschyr i sin hand - en trycksak som baseras på deras egna åsikter.
Målet är att öka ungdomsengagemanget i kommunen.

– Jag tycker att det är en viktig broschyr eftersom den ger en stor bild av vad Karlstads ungdomar verkligen tycker om sin kommun, säger Isabell Boström i Karlstads ungdomsfullmäktige. Den ger också ett bra underlag för oss i ungdomsfullmäktige att arbeta vidare.

Isabell och hennes kollegor kommer nu bland annat att diskutera med politikerna om behovet av ungdomsgårdar i utkanten av kommunen, något som efterfrågas i undersökningen.

Det är tredjeårsgymnasisterna inom samhälle och media på Älvkullegymnasiet i Karlstad som i ett skolprojekt fått ta del av den ungdomsundersökning som Karlstad kommun presenterade i februari, en så kallade Lupp-undersökningen.

Det är Ungdomsstyrelsen som ligger bakom undersökningen, som genomförts i ett 90-tal svenska kommuner. 1 500 åttondeklassare och andraårselever på gymnasiet fick svara på frågor om bland annat inflytande, hälsa, skola och framtid.

Mediegymnasisterna delades in i grupper och fick sålla ut det de tyckte var viktigast. Det resulterade i trycksaken ”Påverkan framtid hälsa”.

- Jag tycker att påverkadelen är väldigt viktig, säger Madelen Högberg, en av eleverna som tagit fram broschyren. 40 procent av ungdomarna i Karlstad vill vara med och påverka men nästan ingen vet hur. Då är det väldigt viktigt att de får information om vart de kan vända sig.

Inom kommunen håller nu fyra förvaltningar på att analysera undersökningen och se hur de kan utveckla sitt arbete utifrån resultatet.

TOMAS HEDMAN
tomas.hedman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".