Foto: Claus Gertsen/Scanpix

Järvar överger fjällen för skogen

Allt fler järvar verkar söka sig ner mot skogslandet - i februari spårades en järv i Hällefors och så långt ner som i Gästrikland finns det järvhonor som föder ungar.

Järven är vårt minst kända rovdjur - och lever huvudsakligen i fjällen - där huvudfödan är ren. Just nu pågår årets inventeringar för fullt.

– Mycket av inventeringen nu utgår ju från skoter eller skidor - och åker man då fem meter fel bakom fel kulle eller något sånt så löper man en risk att missa dem, säger Johan Nyqvist, som är rovdjursförvaltare på länsstyrelsen i Västerbotten.

Johan Nyqvist och hans kollegor hittade förra året en hona med ungar rekordlångt från fjällen och nu provar de bland annat att använda helikopter för att lokalisera områden med mycket spår.

Järvens främsta miljö har alltid varit fjällen, men historiskt har det funnits järv betydligt längre ner i landet, ner till Värmland och Örebro län, men knappast söder om det, eftersom snö rätt sent på våren verkar vara ett krav.

Järven är känd för sina långa vandringar, men att allt fler nu väljer att stanna långt från fjällen kan hänga samman med den växande vargstammen som lämnar gott om mat i form av älgkadaver efter sig i skogarna, eller så har det blivit trångt i fjällen när järvarna blivit fler de senaste åren.

– Det kan ha med bytestillgången i fjällen, att den kan ha minskat, att ripstammarna kan ha minskat eller att renskötseln är effektivare på fjället att få ner mer ren till vinterlanden och då blir det svårare för järvarna i fjällen att hitta mat, säger Johan Nykvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".