Säffle

Zorba dansar på Säffleoperan

I höst kommer Säffleoperan att sätta upp musikalen Zorba, och igår träffades flera av de medverkande för första gången. Malin Jonsson är koreograf och det är hon som ska få skådespelarna att ta ut svängarna och visa stora känslor genom sång och dans.

För Zorba dansar, både när han är glad och när han är arg. När han känner mycket, helt enkelt. Något som huvudrollsinnehavaren Mikael Samuelsson känner igen sig i.

Han berättar om en händelse då han häromdagen stod utanför ett varuhus i Tanumshede, där han bor, och småsjöng för sig själv, och han hörde en röst bakom sig som frågade: ”Står du och sjunger, är du glad eller?”

– Då sa jag: ”Du, stanna kvar här, vad menar du med det? Sång har väl inte att göra med att man är glad, det har väl med alla känslor att göra?”

– Man tror ofta att vi är så blyga, sjunger gör man bara när man är glad bara, eller full. Men sjunga och dansa finns det tid och plats för alltid, speciellt när man har det svårt eller när det har hänt nåt sorgligt. Det gör ju Zorba! Nån har blivit mördad och det är väldigt dramatiskt. Och Zorba dansar på stranden.

Förutom Mikael Samuelsson i rollen som Zorba, så kommer Åsa Bergh, Jonas Rimeika, Malin Axelsson och Lena Dahlman har ledande roller i föreställningen som sätts upp i höst. Repetitionerna startar om fyra månader.