Skärpta krav efter dödsfall

Socialstyrelsen är inte nöjd med vad landstinget svarat kring åtgärder efter att en våldsam man i februari förra året avled på psykakuten i Karlstad när han skulle tas om hand.

Socialstyrelsen som ställt en rad krav på förbättringar efter det inträffade menar bland annat att de rutiner för personalens ansvar enbart syftar till personalens säkerhet vid hot- och våldssituationer.

”Det är av största vikt att tillgodose även patientsäkerheten både för den patient som agerar, men också för andra patienter”, skriver Socialstyrelsen. 

När det gäller fastspänning framgår i riktlinjerna att tjängörande sjuksköterska/förmanspersonal kan fatta beslut om bältesläggning, men Socialstyrelsen påpekar att det endast är behörig läkare som har befogenheter att fatta beslut om tvångsåtgärder.

”I nödsituation kan även sjuksköterska vidta åtgärden, men då ska behörig läkare omedelbart kontaktas för att fatta beslut”, enligt myndigheten. 

Socialstyrelsen påpekar också att vid bälteslägging är det viktig att närvarande personal kontrollerar andning/syresättning, vakenhetsgrad, puls, vätskeintag och urinproduktion.

Efter dessa nya påpekande kommer Socialstyrelsen att följa upp att både de förra kraven och även dessa nya kommer att åtgärdas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".