Karlstad/Hammarö

Stora förändringar på Tingvallagymnasiet

Stora förändringar väntar på Tingvallagymnasiet i Karlstad och många gymnasieelever kommer att få byta skola de närmaste åren om ett förslag från gymnasieförvaltningen blir verklighet.

Anledningen till förändringarna är bland annat att Tullholmsgymnasiet ska läggas ner, eftersom gymnasieeleverna blir färre.

I höstas beslutade gymnasienämnden att Tullholmsgymnasiet ska läggas ner och att Tingvallagymnasiet måste krympas. Och nu finns ett förslag på vart de olika gymnasieprogrammen ska flyttas.

Naturvetenskapen koncentreras till Älvkullen, samhällsprogrammets alla delar ska till Sundsta, utom den ekonomiska som blir kvar på Tingvalla och ska ingå i ett Servicecollege där. Det ska också Hotell- och restaurang samt livsmedelsprogrammet göra.

Även det mesta av vuxenutbildningen ska till Tingvalla. Och i skolans gamla aula ska ett studiecenter för både ungdomar och vuxenstudenter placeras.

Det är skoldirektör Staffan Sjölund som ligger bakom förslaget, men han har inte varit ensam i arbetet.

– All personal har haft möjlighet att yttra sig, och så har vi tagit in elevernas åsikter i frågan, säger han. 

Hur mycket har de åsikterna fått styra?

– Till viss del, sedan har vi naturligtvis bedömt frågan utifrån ett attraktivitetsperspektiv. Det är viktigt för oss att ha en hög attraktivitet, säger Staffan Sjölund.

Och i frågan om var de olika gymnasieprogrammen ska placeras har det varit svårt att nå någon enighet.

– Det är en känslig fråga, både för personal och elever. Man identifierar sig väldigt starkt med den skola där man för tillfället studerar eller arbetar, säger Staffan Sjölund.

Kajsa Carlsson
kajsa.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".