Karlstad

Häxjakt på Tempelriddaren

På skärtorsdagskvällen går ridån upp för Häxjakten på Tempelriddaren i Karlstad. Det är Värmlandsteaterns teaterelever som sätter upp dramat Häxjakten, som baserar sig på verkliga händelser i 1600-talets USA.

Handlingen utspelar sig 1692 i Massachusetts, USA och alla gestalter som finns med i pjäsen har levt i verkligheten. Pjäsförfattaren Arthur Miller skrev dramat under McCarthy-eran på 50-talet, då en modern form av häxjakt bedrevs mot folk som anklagades för att ha kommunistiska sympatier.

– Och det som hände då kan hända nu, säger regissören Suzanne Carling, och drar paralleller till den 11 september 2001.

– Efter händelserna då så var det ju folk som inte vågade åka samma flyg som någon som var mörk, av rädsla för att han kanske är muslim, han kanske är självmordsbombare. Det får sådana konsekvenser, säger hon.

När Suzanne Carling presenterade det 250 sidor tjocka manuset för teatereleverna, var det några som var lite skeptiska till dess omfång. Det här är ju trots allt elevernas första pjäs, men nu säger Suzanne Carling att alla är lika entusiastiska som hon är. Men det har varit en utmaning att nå ända hit, med så svåra roller att tolka. Det som händer på scenen ikväll har hänt på riktigt. Folk blev hängda, för att andra ljög.

Och förutom arbetet med själva pjäsen så har eleverna själva fått ta fullt ansvar för allt annat som hör teaterföreställningen till. Som rekvisita, smink, scenkläder, biljettförsäljning etc, etc.

Den som vill se Häxjakten får snabba sig på, om en vecka går ridån ner igen.