Karlstad

Kraftig ökning av socialbidragstagare

Den ekonomiska krisen slår allt hårdare och enligt prognoserna kommer problemen att förvärras. En ökande arbetslöshet gör också att fler kommer behöva att socialbidrag. I Karlstad befarar man att kostnaderna för försörjningsstöd kommer att öka med mellan 30 - 35 miljoner kronor om två år.

– Det vi ser nu är att fler unga vuxna, 80-talister, blir beroende av stöd från oss. Rent samhällsekonomiskt är det förödande. Den generationen är ju väldigt viktig som framtida arbetskraft och konsumenter, säger Ingela Wretling (S), ordförande för Arbetsmarknads- och socialnämnden i Karlstad.

– Vi måste kraftsamla för att motverka ungdomsarbetslöshet, där krävs samarbete mellan offentliga aktörer och näringslivet, säger hon.

Ingela Wretling tycker inte att regeringens försök med sådana insatser har lyckats hittills.

– Jag tycker att det är märkligt med en arbetsmarknadsminister som rycker på axlarna och säger att det kommer att bli ett par skitår. Det är inte att ta politiskt ansvar, man måste agera, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".